Betulkah Faizul Ridzuan tipu? scammer? Biodata dan siapa Faizul Ridzuan?

Mungkin ada yang ragu-ragu, tanpa selidik mengatakan Faizul penipu, scammer dan terbaca review Faizul di forum Lowyat tentang siapa atau apa projek Faizul Ridzuan, CEO Far Capital Sdn. Bhd., tetapi anda mungkin kekurangan maklumat. Di sini, saya sebagai client Far Capital, ingin review Faizul Ridzuan atau testimoni sedikit setelah menjadi client Far Capital. Review ini tidak berbayar, saya juga ragu-ragu seperti anda pada mulanya, saya ingin kongsi apa yang saya tahu tentang Faizul.

Siapakah Faizul Ridzuan?

Faizul Ridzuan merupakan pelabur hartanah mempunyai 15 tahun pengalaman dalam bidang industri pelaburan hartanah di Malaysia. Tahun 2005 dimana Faizul telah membeli hartanah pertamanya tanpa modal dengan hanya gaji RM2,000 sebagai pekerja biasa. Belum sampai umur 30 tahun, Faizul telah beli 23 buah rumah. Setakat hari ini, Faizul Ridzuan sudah ada lebih daripada 60 buah hartanah di Malaysia. "WTF? 23 properties by 30" merupakan sebuah buku bestseller menceritakan pengalaman Faizul Fidzuan dalam industri hartanah.

(As seen on TV3, TV1, Astro Awani, New Straits Times, The Star, The Edge, Nanyang Siang Pau, Focus Malaysia, Berita Harian, Property Insight, and BFM radio.)


Apakah ada sejarah kegagalan Far Capital?


Pada 2015, client Faizul beli 20 unit projek Selayang Star City yang mana projek terbengkalai selama 2 tahun. Projek ini juga tidak ada Housing Development Act (HDA) yang mana tidak melindungi pembeli jika rumah lambat siap. Tindakan Faizul adalah, jika customer yang sudah beli ini tidak mampu bayar installment RM400, mereka top up RM200, manakala yang tidak mampu bayar juga, mereka ambil alih bayaran penuh RM400 installment tersebut. Mereka keluarkan RM10k tiap-tiap bulan untuk atasi masalah ini.

Berdasarkan pengalaman tahun 2015, mereka memohon maaf dan tidak lari, malah siap tolong bayarkan lagi kepada customer yang tidak mampu. Tambahan pula, mereka dapat pengalaman serta tidak akan sesekali akan beli lagi projek rumah yang tiada HDA ini, sebab tidak melindungi pembeli jika rumah terbengkalai. 20 unit ini adalah kurang dari 1% kegagalan, berbanding kejayaan jumlah lebih 2000 unit yang telah customer mereka berjaya beli. Hari ni saja customer Far Capital melebih 11000 orang dari dalam negera dan luar negara.

Kedua, yang hampir gagal adalah kesilapan membeli property sedikit, iaitu 18 unit, ini menyebabkan Far Capital tidak dapat membentuk majoriti Badan Pengurusan Bersama atau Joint Management Body (JMB). Hal ini menyebabkan customer tidak dapat cashflow RM500 tiap-tiap bulan, tetapi masih breakeven dan tidak ada apa-apa kerugian. Disebabkan hal ini, Far Capital tidak lagi membeli rumah dalam kuantiti sikit, tetapi sekarang beli dalam 50 unit untuk menjadi majoriti dalam JMB yang mana dapat mengawal bangunan di blok tersebut.

Mereka akan sentiasa saling belajar dan mengakui kesilapan tanpa meninggalkan client Far Capital begitu sahaja, risiko sama-sama dapat dikurangkan apabila semakin banyak projek dibeli oleh client. Far Capital semakin mahir dalam selok-belok hartanah sehinggakan projek yang tengah dibina sekarang oleh sesetengah pemaju, mereka telah mengambil dahulu nasihat Faizul, tentang ciri-ciri rumah yang akan dibina, sebelum projek dilancarkan. Pengalaman 15 tahun membeli rumah ini amat mahal ilmunya dan mereka ada SOP sebelum projek itu dibeli berdasarkan pengalaman tersebut. Mereka tidak akan cakap mereka tidak akan melakukan apa-apa kesilapan di masa depan, walaupun sudah ada pengalaman 15 tahun, kerana mereka sendiri manusia biasa yang masih belajar dan sudi berkongsi risiko dengan client Far Capital. Di sini, dapatlah anda Faizul Ridzuan yang baru sekarang, iaitu yang sudah belajar dari kesilapan berbanding Faizul yang dahulu yang mana SOP 7 kriteria belum lagi wujud pada masa kesilapan itu. 

Hampir tiada risiko join Far Capital sebab sebab semua rumah yang dibeli adalah lebih murah dari show room sebab Far Capital beli secara borong rumah dan dapat diskaun dalam RM100000 atau separuh harga pun ada. Bukan itu saja, mereka ada team management untuk kajian sebelum beli rumah dan juga mereka urus rumah sewa siap renovate, sebagai pelanggan Far Capital kita hanya goyang kaki tak perlu sakit kepala dapat penyewa dari neraka, peratus rumah yang berjaya disewakan adalah 94% full book ada penyewa. 

Tahun depan Far Capital kemungkinan akan masuk ke pasaran Indonesia pula untuk beli rumah secara pukal, kemudian Vietnam dan seterusnya akan listed dalam Bursa Malaysia dan juga Nasdaq dunia. Sebab konsep beli rumah secara pukal dan borong ini adalah pertama di dunia dan tak ada di mana-mana.

Apa beza Far Capital Faizul Ridzuan dengan sifu-sifu hartanah lain? Setakat ini tak ada mana-mana sifu hartanah di Malaysia yang proven boleh beli rumah paling banyak di Malaysia, melainkan ada client Far Capital ada yang berjaya beli 20 buah rumah, paling tinggi pun sifu-sifu hartanah beli pun setakat 7 buah rumah sahaja yang mampu.
Far Capital ada katalog rumah, tinggal pilih dan beli untuk tujuan beli rumah anda, mana ada sifu-sifu lain bagi katalog & siap survey rumah-rumah sekitar projek itu, mereka sifu-sifu cuma bagi pancing saja (atau ilmu). Tapi Far Capital siap bagi pancing dan umpan sekali, malah siap hidang lagi.


Berikut adalah gambar-gambar Faizul Ridzuan di media, majalah, televisyen, berita dan surat khabar.
Untuk jadi client Far Capital, hanya RM800 pendaftaran dan RM80 bulanan.
Register sebagai client Far Capital dengan saya, promosi RM100 cashback dengan link di bawah:


Sila emel kepada saya hartanah@pja.my utk saya semak & sahkan hadiah RM100 untuk transfer kepada anda sebagai saguhati kerana register dengan saya.